Ateneum
Museovierailu osa2
Toiseksi museovierailukohteekseni valitsin Ateneumin. Edellisestä Ateneum vierailustani olikin jo vierähtänyt muutama vuosi ja oli korkea aika käydä siellä. Ateneum rakennus on jo itsessään taidetta ja sitä olisi voinut ihailla loputtomiin.
Ateneumissa on nähtävää kolmessa kerroksessa. Sitä kaikkea ei voi "puristaa" muutamaan kuvaan, joten haluan kertoa vierailustani tässä blogitekstissä hiukan laajemmin. Eli aloitetaan kolmannesta kerroksesta...
Kolmannessa kerroksessa oli näyttely nimeltään Hiljainen Kauneus. Näyttelystä kerrotaan Ateneumin verkkosivuilla seuraavaa:
Pohjoismaiden ja Itä-Aasian taidetta yhdistävät ajatus arjen kauneudesta ja yhteys luontoon. Näyttely esittelee rinnakkain kuvataidetta, keramiikkaa, tekstiilitaidetta ja arkkitehtuuria suomalaisilta, ruotsalaisilta, japanilaisilta, korealaisilta ja kiinalaisilta taiteilijoilta.
Laitan alle muutaman kuvan Hiljainen Kauneus näyttelyn omista suosikki tauluistani tai teoksistani.
Yllä on suomalaisen taitelija Lea Ingatiuksen teos Huurremetsä vuodelta 1976. Taulu on tehty syövyttämällä ja kohopainamalla. Taulussa kiehtoi itseäni värien yksinkertaisuus ja sen moderni ilme. Valmistustekniikasta johtuen teoksin pinta oli myös mielenkiintoinen.
Yllä olevassa kuvassa on suomalaisen Kyllikki Salmenhaaran tekemä kivinen Pullo vuodelta 1954. Pullossa minua puhutteli sen kaunis väri ja muoto.
Seuraavana on suomalaisen Mikko Laasion öljyvärimaalaus Pulloasetelma vuodelta 1956. Taulussa kiehtoi kaunis värimaailma ja kuvan klassisuus. Rakastan myös omassa kodissani kaikenlaisia kauniista esineistä tehtyjä asetelmia.
Yllä olevassa kuvassa on suomalaisen Kaj Franckin vuonna 1976 suunnittelemat lasiset kulho ja vaasi. Niissä ihastuin kiiltävään, sileään pintaan ja ajattomaan ulkonäköön. Kyseiset esineet voisin milloin vain haluta myös omaan kotiini.
Keskimmäisessä kerroksessa oli Suomen taiteen tarina. Kakkoskerroksen helmiä olivat mielestäni ehdottomasti yleisesti tunnetuimmat taideteokset, joista muutama suosikkini alla.
teos:
Lapsen ruumissaatto
Albert Edelfeltin öljyvärimaalaus vuodelta 1879.
teos:
Kaski
Eero Järnefeltin öljyvärimaalaus, vuodelta 1893.
teos:
Leikkiviä poikia rannalla
Albert Edelfeltin öljyvärimaalaus, vuodelta 1884.
teos:
Taistelevat metsot
Ferdinand von Wrightin öljyvärimaalaus, vuodelta 1886.
Näissä kaikissa yllä olevissa klassisissa upeissa taideteoksissa ihastuttaa niiden yksityiskohtien paljous ja tarkkuus, maalarin aivan käsittämättömän upea kädenjälki. On huikeaa nähdä luonnossa teoksia joita on vain mediassa aiemmin ihaillut, niiden Silmiä lumoava kauneus on vain jotakin sanoin kuvaamatonta!
Alimmassa kerroksessa oli esillä modernia taidetta. Moderni taide ei itseäni juurikaan kiinnosta mutta jotakin kiinnostavaa ja hauskaa sieltäkin löytyi.
Sam Vannin öljyvärimaalaus vuodelta 1961. Teoksen nimi on Moniulotteinen tila. Teoksessa ihastutti juurikin sen moniulotteisuus ja kerroksellisuus, Sekä värien kirjo ja yhteen sopivuus.
Juhani Harrin teos nimeltään Tulikukkia, 1975.
Se on sekatekniikalla tehty esinekooste. Teos oli melko synkkä mutta jotenkin kiehtova. Teos on toteutettu vanhoista nuohousharjoista.
Lopuksi vielä muutama teos mitkä eivät kyllä itseni miellyttäneet millään tavalla.
Teos:
Viivasto 80025
Etelä-Korealaisen Ufan Leen öljyväriteos, vuodelta 1980
teos:
Taivaallinen teema
suomalaisen Paul Osipowin öljyvärimaalaus, vuodelta 1969
teos:
Meri ja tyhjä aukko
ruotsalaisen Rune Janssonin , vuonna 1962 tekemä öljyvärimaalaus
Ateneumissa oli hienoa käydä, mutta kyllä minua enemmän vielä ihastutti Ainola. Ainolassa oli aito maalaistunnelma ja talon käsinkosketeltava historian havina puhutteli itseäni vahvasti.
Kommentit
Lähetä kommentti